
כוחו של השילוב בין מקצוע הגרונטולוגיה ותורת האימון, התנועה והכושר הגופני בזיקנה
1. קיימים מספר עקרונות מקצועיים, שמנחים אותי בעת מפגשי האימון עם אנשים בגילאי הזיקנה:
-
גישה ביו-פסיכו-סוציאלית שעומדת בבסיס ענף הגרונטולוגיה (מדע הזיקנה): היכרות עם האדם הזקן במכלול ממדי ומישורי חייו (ביולוגי-פיזיולוגי, כרונולוגי, פסיכולוגי-נפשי, הכרתי, חברתי, סביבתי, רקע היסטורי ותרבותי, יצירתי) ושיתופו המלא בתהליך.(Engel, 19777 ; רבינוביץ', 11984).
-
תפיסת הבריאות החיובית: קשרי גומלין בין מרכיבים פיזיים ופסיכולוגיים-חברתיים תורמים למעורבות האדם בחיים - הגדירו 6 מרכיבי חיים שתורמים לבריאות חיובית בתקופת הזיקנה (Ryff & Singer, 1998).
-
פסיכולוגיה חיובית: גורסת כי האדם הינו בבסיסו חזק, סתגלן ובעל חוסן נפשי המאפשר להתפתח ולצאת ממשברים (Seligman, 2002).
-
קידום בריאות, מניעת מחלות ושימור תפקוד: תפיסה שמטרתה למנוע נכויות ומחלות או לדחותן לגיל מתקדם ככל האפשר (Alpert, 2010 ; Hooyman & Kiyak, 2005). טיפול מונע משפר את איכות חייו של החולה הכרוני ומצמצם את ההוצאות הכרוכות בהתדרדרות למצב סיעודי.
-
הזדקנות האדם בביתו בקהילה - 'Aging in place': רצונם של מרבית האנשים הזקנים (גילאי +65) להמשיך להתגורר בביתם ובסביבתם הטבעית בתקופת חייהם המאוחרת. זאת חרף הירידה ביכולות פיזיולוגיות ומנטליות מסוימות והעליה בצורך לתמיכה ועזרה יומיומיות (Vasunilashorn et al, 2012).
המשך קריאה:
2. הערכה ואבחון ראשוני של המצב המנטלי והנפשי - כגרונטולוג, אני יודע עד כמה חזק ומשמעותי הקשר בין הגוף לנפש בתקופת הזיקנה. בבואי להעריך את יכולותיו של המתאמן המבוגר ולייצר אתגרים גופניים מדידים לצמיחה והתחזקות - אני מבין את חשיבותה של התייחסות גם להיבטים הקוגניטיביים והפסיכולוגיים. לכן ובהתבסס על גישה הוליסטית, שרואה את האדם השלם בזיקנה: על חוזקותיו, חולשותיו, רצונותיו וחלומותיו - אני מבצע עם מתאמניי המבוגרים מבדקים ושאלונים בכדיי להעריך ולהבין באופן מעמיק יותר את עולמם הנפשי-פסיכולוגי ואת יכולותיהם ההכרתיות-חשיבתיות (יכולות קוגניטיביות).
# כמאמן כושר גופני, כספורטאי מקצועני בעבר וכמתאמן מקצועי בהווה - אני מבין את החשיבות של הגדרה משותפת של ייעדים ואתגרי יכולת גופניים מדידים לצורך מעקב, שיפור תפקוד גופני, חיזוק המוטיבציה ולהתמדה בתרגול.
3. מדדי ביצוע גופניים נדרשים לעצמאות תפקודית בגיל זיקנה
זהו פן משמעותי נוסף במפגשי האימון, בו אנו מבצעים מבדקי יכולת גופניים וחושיים ייעודיים, בכדיי לאמוד את ההתקדמות ואת היכולת של המתאמן המבוגר לבצע בהצלחה תפקודים יומיומיים נדרשים לשימור עצמאותו.
העקרונות המקצועיים המנחים, לצד מבדקי ומדדי יכולת גופניים נדרשים לעצמאות תפקודית בזיקנה ובשילוב הערכת ההיבטים המנטאלים-נפשיים - כלל מרכיבים אלה מייצרים בעבורי ראיה הוליסטית של המתאמן המבוגר ומענה ותכנון מיטבי של מפגשי האימון ליכולותיו, רצונותיו, מטרותיו וצרכיו.